AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je formiranje stalnog tela koje će pratiti sve slučajeve napada na advokate i raditi na unapređenju krivično pravne zaštite advokata.

- Suština je da se analiziraju odredbe Krivičnog zakonika i utvrditi da li postoji mogućnost da se pooštre sankcije za napade na advokate, odnosno da se u utvrdi da li postoji mogućnost da dobiju posebnu zaštitu - navela je Kuburović gostujući u Novom jutru r

Kako je istakla, radna grupa bi mogla da počne sa radom već u toku letnjih meseci, a pored nadležnih državnih organa i službi u njenu radu će učestvovati i predstavnici Republičkog javnog tužioca, sudstva, Vrhovnog kasacionog suda i advokatske struke.

- Izašli smo u susret zahtevima advokata i predložili formiranje radne grupe koja će se baviti normativnim položajem advokta, kako bi pokušali da zaštitimo njihov položaj kroz izmenu odgovarjućih zakona, pre svega Krivičnoig zakonika - navela je Kuburović.

Prema njenim rečima, suština je da se napadi na advokate hitno rešavaju.

Govoreći o ubistvu Dragoslava Miše Ognjanovića, Kuburovuć je rekla da je taj predmet u nadelžnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, što pokazuje da postoje osnovi sumnje da je reč o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je izvšila ovo ubistvo.

- Postoji spremnost svih organa da se u što kraćem roku razotkriju počinioci i motiv - podvukla je ona.

Kuburović je izrazila očekivanje da će advokati sledeće sedmice nastaviti sa radom.

- Obustava rada je bila ograničena u onim situacijam gde su stranke mogle da trpe posledicu zbog propuštanja roka, a advokati su reagovali i u pritvorskim predmetima - pojasnila je Kuburović.

#Advokat

'